بهترین گوشی های موبایل در ۱۰ سال گذشته – قسمت اول

تغییرات در دنیای تلفن همراه طی ۱۰ سال گذشته بزرگتر از هر زمان دیگری در تاریخ بوده است. با پایان سال ۲۰۱۹ و خداحافظی کردن از دهه عطف فناوری، میخواهیم به عقب برگردیم و بعضی از تاثیرگذارترین گوشیهای این دهه را با هم مرور کنیم. این گوشیها در واقع بهترین گوشی های موبایل در ۱۰ سال گذشته هستند هستند؛ چرا که نه تنها پرفروشترین گوشیها در زمان خودشان بودند، بلکه گوشیهایی بودند که بیشترین و بزرگترین پیشرفتها را در سختافزار، نرمافزار و تجربه کاربری داشتند.

نوکیا ان ۸ (Nokia N8) – آوریل ۲۰۱۰
نوکیا ان ۸ غولی باشکوه است که در سال ۲۰۱۰ وارد بازار شد و نتوانستیم آن را از فهرست مورد نظرمان حذف کنیم. نوکیا ان ۸، از جهات مختلف، به نوعی آخرین بازمانده غولپیکر سیستمعامل Symbian است. اگر بخواهید خیلی حماسی به آن نگاه کنید، باید بگوییم این گوشی پایان یک عرصه بود. به همین دلیل، این دستگاه از نظر اهمیت، یک دستگاه مهم و باارزش است. دیگر لازم نیست درباره شهرت و محبوبیت بیش از حد این گوشی در زمان خودش صحبت کنیم.
علاوه بر سیستمعامل Symbian که یکی از جنبههای قابل توجه این گوشی بود، گوشی موبایل نوکیا ان ۸ بسیاری از DNA های گوشیهای هوشمند را در خود داشت که هم در ظاهر و هم در باطن قابل مشاهده بودند. صفحهنمایش لمسی با پنل آمولد (AMOLED) که با توجه به استانداردهای آن زمان، گوشی بزرگی به حساب میآمد و سختافزار قدرتمندی داشت که از گزینههای اتصال زیادی بهره میبرد و روی وب و مالتیمدیا تمرکز کرده بود. علاوه بر این، گوشی نوکیا ان ۸ بهترین دوربین زمان خودش را داشت.

آیفون ۴ (Apple iPhone 4) – ژوئن ۲۰۱۰
گوشی موبایل آیفون ۴ محصول شرکت اپل، اولین آیفون واقعا فوقالعاده بود. این گوشی اولین تلفن همراهی بود که دوربینی توانمند داشت و قبل از اینکه آیفون وارد بازار شود، هوش دوربین یا دوربین توانمند، یک شوخی عجیب بود و کسی نمیدانست کیفیت عکسهایی که با دوربین گوشی گرفته میشود هم میتواند قابل قبول باشد. آیفون ۴ اولین تلفن همراهی بود که قابلیت فیلمبرداری HD داشت و صفحهنمایش آن رتینا (Retina) بود و در زمان خودش هوش از سر همه برد و همه را شیفته و شیدای خود کرد. اولین گوشی اپل که بدنهای از شیشه و فلز داشت و اولین باری بود که در تاریخ گوشیهای اپل، آیفونی یک صفحه خانه (Home screen) و تصویر پسزمینه داشت. شاید اگر بدانید آیفون ۴ اولین آیفونی بود که هنگام تماسهای صوتی قابلیت حذف صداهای مزاحم را داشت، بیشتر و بیشتر به آن افتخار کنید.
اما تمام ویژگیهای برجسته این گوشی به کنار، آیفون ۴ ویژگیهایی داشت که در هیچ یک از رقیبان همدوره خودش دیده نمیشد و این گوشیها حتی به فناوری اپل نزدیک هم نشده بودند. اصلیترین و نزدیکترین رقیب این گوشی در آن زمان سامسونگ گلکسی اس بود که بدنهای تمام پلاستیکی داشت و دوربین آن فلش LED نداشت و بسیار ضعیف و کند عمل میکرد (این کندی و لگ زدن به جایی رسید که سامسونگ قابلیتی به نام One Click Lag Fix را برای آن طراحی کرد.)
زمانی که آیفون ۴ چیزی به نام AppStore را راهاندازی کرد، چند سال پیش از طراحی و اجرای Android Marketplace اندروید بود و در آن زمان بازیهای باکیفیتی در اپاستور اپل وجود داشت که میشد از میان آنها انتخاب کرد.
آیفون ۴ اولین آیفونی بود که نام را به محصولی خاص و جادویی برای میلیونها نفر تبدیل کرد. حتی دست گرفتن آن امروز هم حس خوبی به کاربر میدهد و هنوز هم از ارزش و اعتبار زیادی برخوردار است.

ال جی اپتیموس ۲ ایکس (LG Optimus 2X) – دسامبر ۲۰۱۰
گوشی موبایل «ال جی اپتیموس ۲ ایکس» اولین گوشی هوشمند در دنیاست که از پردازنده دوهستهای استفاده کرد؛ حتی این ویژگی در کتاب رکوردهای گینس هم ثبت شده است. پردازنده Nvidia Tegra 2 دو هسته Cortex-A9 داشت که با سرعت ۱ گیگاهرتز فعالیت میکرد و از یک کارت گرافیک GeForce هم بهره میبرد.
تراشهای که در این گوشی موبایل استفاده شده بود، تمام معادلات دیگران را بهم زد و حتی بعضی از نتبوکهای آن زمان را که با پردازنده اتم اینتل (Intel Atom) کار میکردند، پشت سر گذاشت. تمام این قدرت پردازش در موارد دیگر هم بسیار خوب عمل کرد و باعث شد Optimus 2X اولین گوشی هوشمندی باشد که ویدیوهایی با رزولوشن ۱۰۸۰p ضبط کند (البته با نرخ ۲۴ فریم بر ثانیه، ولی باز هم در نوع خود تاثیرگذار و قابل تحسین بود).

با وجود چند ویژگی و امتیاز بالا برای سامسونگ، گوشی موبایل گلکسی اس ۲ را به راستی میتوان پایه و اساسی برای موفقیت برند سامسونگ در نظر گرفت. اگر بخواهیم صادق باشیم، باید بگوییم این گوشی واقعا خیلی خوب بود و تمام چیزهایی را که از یک گوشی در سال ۲۰۱۱ انتظار داشتید، در اختیارتان قرار میداد. سامسونگ گلکسی اس ۲ صفحهنمایش بزرگ ۴.۳اینچی Super AMOLED داشت، قلب تپنده آن اولین تراشه اگزینوس بود، دوربین اصلی ۸ مگاپیکسلی داشت و در بعضی نسخههای آن از فناوری NFC استفاده شده بود و همین مسئله باعث شد یکی از محبوبترین و بهترین گوشیهای آن زمان باشد.

معمولا وقتی فناوری بمیرد، برای همیشه مرده است؛ دیگر هیچوقت تلویزیونهای آنالوگ را نخواهیم دید. قلمهای نوری هم مرده بودند تا زمانی که سامسونگ گلکسی نوت به آن جانی دوباره داد و طراحی جدیدی از آن را به بازار عرضه کرد. عنوان «فبلت» (Phablet) برای این گوشی کاملا برازنده بود و با وجود صفحهنمایش ۵.۳اینچی، خلا بین تلفنها و تبلتها را پر کرد. شاید به یاد داشته باشید که یک سال قبل از گلکسی نوت کمپانی «دل» تبلت ۵ اینچی خود را به بازار عرض کرد، بنابراین کاملا واضح است که گلکسی نوت برای زمان خودش خیلی بزرگ بوده است.
در این گوشی دیجیتایزر شرکت «وکام» (Wacom) با حساسیت روی فشار و ردیابی دقیق، قلم سامسونگ با نام S Pen طراحی کرد و این قلم برای نوشتن و کشیدن خطوط و تصاویر، تجربهای شبیه کاغذ را به کاربر میداد. افراد میتوانستند با این قلم ایدههایشان را روی فبلت خود بکشند، اسناد و متون خود را حاشیهنویسی کنند یا هر جا که نیاز بود یادداشت بردارند.

نوکیا ۸۰۸ پیور ویو (Nokia 808 PureView)
گوشی موبایل نوکیا ۸۰۸ پیور ویو تا سال گذشته رکورددار سنسور دوربین با بالاترین کیفیت بود: ۴۱مگاپیکسل! البته ابعاد حسگر دوربین این گوشی موبایل همچنان یکی از بزرگترین سنسورهاست. این سنسور با ابعاد ۱/۱.۲ اینچ با سنسور ۱۰۸مگاپیکسلی سامسونگ با اندازه ۱/۱.۳۳ اینچ مقایسه میشود.
این گوشی در زمان خودش یک سر و گردن از بقیه تولیدات بالاتر بود و استفاده از سنسور با رزولوشن بالا زوم دیجیتالی بدون افت کیفیت تصویر را ممکن میکرد. فقط دوربین نقطه عطف این گوشی موبایل نبود؛ دو میکروفون، ضبط بهترین فایلهای صوتی را که تا به امروز شنیدهاید ممکن میکرد. همچنین نمایشگر AMOLED از جهت شفافیت و کیفیت تصویر در نوع خود بیهمتا بود و هیچ محصولی در آن زمان به پای این گوشی نمیرسید.
در قسمتهای بعدی بهترین گوشی های موبایل در ۱۰ سال گذشته با ما همراه باشید.
جدیدترین رندر آیفون ۱۶ پرو را در رنگ طلایی ببینید
نقد و بررسی انیمه سینمایی وایولت اورگاردن
۱۰ قهرمان کودک محبوب دنیای انیمه
پاساژ علاءالدین مرکز خرید گوشی یا مرکز کلاهبرداری از مشتریان!